uvans Uzak
GGlimmergruvans Zmilla
 
Korad, SUCh
Glimmergruvans Zmilla

Glimmergruvans Zmilla är halvsyster till Uzak, dom har samma mamma. Hon var alltid varit väldigt följsam, hon har aldrig tuggat sönder något eller ställt till med några andra problem. Av alla mina valpar hittills så är hon definitivt den mest lättsamma. Jag måste medge att jag var lite fundersam om hon hade någon motor eftersom hon var så försynt i allt hon gjorde, den gängse uppfattningen är att ju intensivare en valp är ju mer motor har hunden. Som vanligt så kan man konstatera "ingen regel utan undantag".

Eftersom Uzak krävde mycket träning när Zmilla kom till oss så fick hon mest titta på och hjälpa till att valla uppletande- och sökrutor. Hon var drygt ett år innan vi kom igång med träningen mest beroende på tidsbrist. När vi väl började träna så upptäckte jag en begåvning, hon var enormt lättlärd och lyhörd så våra missar får jag nog ta på mig själv för hon gör alltid sitt bästa.

Zmilla är en arbetsvillig och tempererad hund som älskar människor, hon tycker om all träning oavsett om det gäller spår, sök, rapport eller lydnad. Vi har även provat på vallning men tyvärr tar det alldeles för mycket tid för att vi ska hinna med så det blir nog inte så mycket vallning i fortsättningen. Jag tycker att hon är en fantastisk hund med en otrolig koncentrationsförmåga och en av/på-knapp som jag aldrig har haft i någon annan av mina hundar.

I motsats till Uzak så kan jag konstatera att det är väldigt sällan som Zmilla och jag har problem att förstå varandra, om det beror på att jag nu har lärt mig lite om rasen eller något annat vet jag inte.

I maj 2006 parades Zmilla med Cefeus Up to Date Mix och fick den 9 juli 2006 fyra valpar, en hane och tre tikar. Det var en otrolig upplevelse att följa min första kull från det ögonblick dom föddes till leveransen 8 veckor senare. Valparna heter Pixi, Puma, Pepsi och Pysen. Eftersom jag hade bestämt mig för att behålla en valp så fick Pixi stanna hos oss, hon har en egen sida och övriga valpar kan du följa under rubriken kennel/valpar.

Zmilla visade sig vara en otroligt bra mamma, vid valpningen såg det ut som om hon hade fått hur många kullar som helst och hela tiden valparna bodde hemma så fixade hon det galant. Hon visade också väldigt tydligt när det var dags att frigöra sig från Pixi, jag blev lite fundersam när hon blev så avig mot Pixi men det visade sig att efter två veckor så var separationen klar och allt återgick till en normal hundflock där valpen hade blivit en egen individ.

Efter många om och men så har jag äntligen fått ett av de föreslagna kennelnamnen godkända, nu heter vår kennel Lilla Primtorpets kennel.

Kull nr 2, Q-kullen, föddes på Sveriges Nationaldag den 6 juni 2008, den kullen har hon tillsammans med Cefeus Eliver. Det blev lite oroligt när det var dags för hon började få gröna och svarta flytningar så vi bestämde att åka till Ulltuna (för det var ju röd dag naturligtvis, är det inte natt så är det helg när valpningarna ska ske). Väl framme så dröjde det bara 10 minuter så kom den första valpen. Sedan kom dom på rad utan problem, först 4 killar och sedan 4 tjejer. Första valpen bland killarna och första bland tjejerna var red and tan färgad, alla övriga var röda, eftersom pappa Eliver var svart så hoppades jag på några svarta valpar men någon sådan fick vi inte. Valparna som föddes heter Qarat, Qis, Qiroo, Quito, Qiwi, Qoralle och Qira. Den red and tan-färgade hanen, Qarat, fick stanna hos oss och den red and tan-färgade tiken, Qiwi, är foderhund hos Sandra Stenlund. Båda har egna sidor, resten av valparna kan du läsa om under kennel/valpar. Tyvärr omkom 2 valpar vid 10 månaders ålder i denna kull pga olyckshändelser, Qira blev glykolförgiftad och Qiroo blev överkörd. Mycket tragiskt både för ägarna och oss.

Nu hade Zmilla fått 11 valpar och då bestämde jag att inte ta flera kullar på Zmilla trots att hon visade sig vara en helt underbar avelstik som älskade att ha valpar omkring sig. Tycker inte att det är nödvändigt att ha så många kullar efter en tik och dessutom har jag nu både Pixi och Qiwi som jag tänker avla på.

Zmilla är Korad och SE UCh, hon tävlar i ekl spår, hkl sök, hkl rapport och lydnadsklass III.