uvans Uzak
GLilla Primtorpets Pixi
 

Korad
SE UCH, NO UCH, FI UCH, C.I.B., NORD UCH, C.I.E.
SE VV-14
SE BCH, SE SöCH, SE SpCH, SE PtrhCh
SE LCH
SE VCH

Årets Patrullhund 2015
Plac 8 på SM Spår 2016

Lilla Primtorpets Pixi


Lilla Primtorpets Pixi är Zmillas dotter, trots att jag har haft hundar sedan 1979 så är detta min allra första valpkull. Att få följa valparna från det ögonblick dom föddes dygnet runt i åtta veckor har varit en otrolig upplevelse. Zmillas uppfödare (Olle Johansson som tyvärr har gått bort) uppmanade mig flera gånger att ta en kull på Zmilla men jag kände mig väldigt osäker på om jag skulle våga. Det är så mycket som kan gå snett så det är definitivt inte självklart att ta ett sådant beslut. Jag hade i ett tidigt stadium pratat med "Pruppens" matte Lotta och frågade om jag kunde få använda Pruppen vid en ev. parning. Hon tyckte att det kunde bli en bra kombination så det hade hon inget emot, det skulle dessutom bli Pruppens sista kull. Efter många om och men så beslöt jag till slut att ta en valpkull vilket jag definitivt inte har ångrat.

Jag hade bestämt mig för att om det blev valpar så skulle en valp stanna kvar hos oss och jag hoppades också att det skulle bli en riktig piraya. Det önsketänkandet har slagit in med råge, Pixi är den mest aktiva valp jag någonsin haft. Som Lotta sa "man ska vara försiktig med vad man önskar", det har hon så rätt i har jag upptäckt.

Pixi var den lugnaste av valparna i kullen och hon hade bestämt redan i valplådan att hon skulle stanna kvar hemma. Jag hade ju tänkt behålla den intensivaste valpen men eftersom Ettan, som Pixi hette i valplådan, ville stanna kvar hemma så fick det bli hon. Jag trodde att hon skulle bli lika lugn som sin mor men när syskonen hade flyttat började hon visa vem hon egentligen var, en otroligt aktiv valp som röjer varje vaken sekund och hon hatar när hon inte är i centrum. Att se på TV är inte något som vi behöver tänka på för då går hon ner i hallen och sätter igång att skälla och det håller hon på med tills någon av oss kommer, det är hon som ska vara i centrum och inte någon dum TV-apparat.

Även om det är jobbigt med en så aktiv valp så ser jag med spänning framåt, det ska bli så roligt att se om hennes intensitet håller i sig även när det gäller att jobba. Hittills har jag bara sett positiva egenskaper när det gäller arbetskapacitet hos denna bestämda fröken.


11 veckor
***********************************************************************

2009

Nu har Pixi fyllt 3 år och mina önskemål om stor arbetskapacitet har hon infriat med råge, hon har en väldigt stor arbetskapacitet. Trots att jag har haft många hundar så har jag aldrig haft en hund med sådan arbetsvilja som Pixi visar. Hon är väldigt lätt att belöna, hon vill helst ha en godis men kampar gärna när jag erbjuder henne trasan istället. Hon är väldigt koncentrerad när hon ska jobba och störs inte av det som sker omkring henne och har en tydlig on- och off-knapp. Det svåraste vid träningen är att avsluta för hon vill inte sluta träna men det är ju bara positivt.

Hemma är hon lugn förutom om det kommer folk för då drar hela gänget igång för alla älskar människor och vill naturligtvis hälsa först. Jag tycker ändå att Pixi är den mest balanserade av våra hundar när det gäller att hälsa på folk men när dom är fyra blir det lite tävling. Hon är mycket social och detta visar sig tydligt när hon träffar både vuxna och barn och har därför inga problem med att bli hanterad av t.ex. domarna på utställningarna, hon står helt lugnt tills dom är klara. Däremot så gillar hon inte hundar som är för närgångna, då säger hon ifrån. Hon har stor integritet.

Mina förhoppningar på min allra första valpkull har hon verkligen infriat och det är naturligtvis min förhoppning att hon ska föra dessa fina egenskaper vidare till sina valpar.

Pixi är uppflyttad till ekl spår och ekl sök samt 1:a pris i lydnadsklass 2. Hon har också blivit
SE UCH
och NO UCH, genomfört SVEKKs test av vallningsanlag där hon uppnådde 4 av 5 möjliga poäng. 2009 var ett fantastiskt tävlingsår för Pixi, min supertjej. **************************************************************************

2010

Detta år har Pixi mognat och blivit en vuxen hund och verkligen presterat fina resultat på tävlingarna.

Vi började året med lydnadsklass III och lyckades få 1:a pris så nästa år är det dags att prova elitlydnaden, det ska bli roligt. I april var det dags för MT, Pixi fick 455 poäng och fick då även titeln KORAD, under året har vi även tävlat både spår och sök. Man kan inte annat än säga att detta år blev ett fantastiskt tävlingsår för Pixi eller går det att slå följande, hon har tagit 5 championattitlar på 9 dagar. Helt otroligt. Det började den 18 september då hon blev SE BCH, den 25 september blev hon FI UCH, C.I.B. och NORD UCH och slutligen den 26 september tog hon sitt tredje raka cert i sök och blev SE SöCH!!!!!. Pixi lyckades även bli DM-mästare i Sök detta år och för andra året i rad blev hon Årets Brukshund på Sandvikens BK. Året avslutades med utställningen på Stockholms Hundmässa i december där hon fick CK, 1 Btkl, CACIB och BIR, därmed fick hon ytterligare ett utställningschampionat när hon blev C.I.E. Ett fantastiskt avslut på ett fantastiskt tävlingsår.

Pixi är nog min "once-in-a-lifetime"-hund.

Australian kelpie

Antal: 23 Domare: JENSEN HANNE LAINE
Namn: INT&NORD&FI UCH, KORAD, SE BCH, SE SÖCH LILLA PRIMTORPETS PIXI
Ägare: JOHANSSON ANETTE, FORSBACKA


Jag hade planerat att ta valpar på Pixi detta år men tyvärr så verkar det som kemin inte stämde mellan den hane jag hade utsett och Pixi för dom parade sig inte. Skam den som ger sig, vi provar en ny hane nästa år och håller tummarna för valpar fram mot sommaren.
**************************************************************************

2011

I april var det dags för ett nytt försök att para Pixi men hon valde än en gång att avstyra parningen trots att båda var väldigt intresserade. Detta ledde till ett beslut om inseminering och som tur var så kom vi till en mycket seriös kvinna som inte nöjde sig med att kolla att hon var i höglöp utan också undersökte henne, jag fick då det mycket tunga beskedet att hon aldrig kommer att kunna para sig pga att hon har Vaginalt Septum. Det innebär att hon har en hinna i vaginan som hindrar hanen från att para henne och ev valpar kan inte födas, hanen kommer inte in och valparna kommer inte ut. Ett mycket tungt besked för jag anser att Pixi skulle ha väldigt mycket att tillföra rasen, hade planerat och hoppats kunna fortsätta min avel på Pixi och hennes valpar men det viktigaste är att detta upptäcktes så att vi inte riskerade Pixis liv. Nu får vi ägna all tid åt att tävla istället men just nu känns det väldigt tungt.

När jag kommit över ovan nämnda besvikelse så var det full fokusering på tävlingarna istället. Hon är verkligen duktig på spår och sök, speciellt söket är hennes paradgren. Som tur är så har vi jättebra sökkompisar så det blir sökträning varje vecka. Hon gjorde några bra spårtävlingar också och fick även sitt SE SpCH. Dessutom bestämde jag mig för att försöka ta lydnadschampionat på Pixi men det var lättare sagt än gjort. Jag fundrade många gånger om jag skulle misslyckas med detta för var det inte det ena så var det det andra som krånglade på tävlingarna. Jag var helt säker på att hon hade alla moment men det var alltid något moment som hon nollade. I slutet av året hade vi fått två 1:a pris men det tredje verkade helt omöjligt att få. Hade bestämt att avsluta årets lydnadstävlingar i november men pga av hennes fina träningsresultat blev jag inspirerad att anmäla till årets allra sista tävling på annandag jul i Östhammar och då äntligen lyckades vi. Blev något överraskad när allt äntligen fungerade som det skulle och hon äntligen tog sitt tredje 1:a pris, hon blev därmed SE LCH. Så kan det gå när man nästan har gett upp hoppet. JIPPIE vilken kanontjej!!!!

Dessutom tog hon DM-silver i lydnad och DM-brons i spår. Detta år blev hon också Årets Brukshund och Årets Lydnadshund på Sandvikens BK.

Totalt har hon nu tagit 10 championattitlar, hon är en supertjej.

**************************************************************************

2012

I år hade jag inte satt några mål, visste inte vad vi skulle göra. Att delta i SM har aldrig, och blir aldrig, något mål. Många säger att det är helt fantastiskt men jag har aldrig haft suget efter att delta vid SM så det är inget som jag funderar på. För att lyckas med SM måste man specialisera sig på en gren och det känner inte jag för, det är mycket roligare att träna och tävla i flera olika grenar. Att jag inte hade några målsättningar visade sig också på antalet tävlingar vi deltagit i, har aldrig tävlat så lite som vi gjort under detta år. Hon lyckades iallafall bli DM-mästare i Sök och Årets Brukshund på Sandvikens BK.

**************************************************************************

2013

Nu är det färdigtävlat för i år. Detta år har vi tävlat i en helt ny bruksgren, nämligen Bruksprov Patrullhund. Den grenen känns som en kombination mellan sök och spår, jätteroligt att prova något nytt. Pixi fixade lägre och högre klass direkt och tävlar nu i elitklass, hon har även deltagit i en elittävling men vi missade patrullstigen. Nästa år kommer fokus att ligga på spår och elitklass i Bruksprov Patrullhund, spännande att se hur långt vi kan komma i den grenen.
I år blev Pixi Årets 3:e Bästa Patrullhund 2013 i Sverige och utsågs även i år som Årets Brukshund på Sandvikens BK. Min supertjej.

**************************************************************************

2014

Ännu ett år är snart till ända och Pixi har tävlat lite mindre än tidigare, nu tävlar jag både med Pixi, Qarat och Diznie och då räcker inte tiden till att vara så aktiv med Pixi längre men hon gör fortfarande jättefina tävlingar. Vi har helt slutat med söktävlingarna och istället blir det bara spår- och patrullhundstävlingar. 4 spårtävlingar där vi bröt en tävling, 1 gk, 1 cp och 2 cert. I patrullhund tävlade vi 2 gånger, en gk och ett cert. Känner mig ganska nöjd med årets resultat och är otroligt tacksam för att Pixi fortfarande går som en virvelvind i lydnaden. Helt fantastiskt.

En utställning har hon deltagit i detta år och det var Svensk Vinnarutställning i Stockholm i december.För allra första gången utsåg man även Svensk Vinnare i Veteranklassen, hade inte tänkt anmäla Pixi men det var väldigt billigt för att det var allra första gången så därför beslöt jag att anmäla henne. Ångrade mig nästan för hon blev otroligt urpälsad innan det var dags men hon var anmäld så jag ställde henne och det var tur för Pixi fick Excellent, CK, plac 1 i veteranklassen och fick titeln SE VV-14 hon är därmed Sveriges första kelpie som fått denna titel (Svensk VeteranVinnare -14), ingen hane deltog. Helt otroligt vad denna tjej presterar.


**************************************************************************

2015

Nytt år och nya möjligheter. Är så otroligt glad att Pixi får vara frisk så vi kan fortsätta tävla. För hennes del så började tävlingarna i april med den nya bruksgrenen Patrullhund, det var även DM och hon fick sitt andra Cert och blev även Gävleborgs DM-mästare i Patrullhund 2015.

9-10 maj var det Patrullhund båda dagarna, på lördagen tog hon cert nummer 3 och blev därmed Sveriges allra första kelpie som fått titeln SE PtrhCh (Svensk Patrullhundschampion). Det är hennes 11 championat och 13:e titel, helt otroligt. Inte nog med detta för på söndagen så tog hon ytterligare ett cert i samma gren. Nu har vi nog tävlat färdigt i den grenen, möjligen någon enstaka tävling men nu har vi inget mål kvar där.

Hennes fina resultat från Patrullhundstävlingarna innebar att hon även blev
ÅRETS PATRULLHUND/BEVAKNING 2015


**************************************************************************

2016
Det nya året kunde ju inte börja bättre, otroligt roligt att kelpieälskare från vårt grannland Danmark hittade Pixi och imponerades av hennes framgångar. I Kelpie News nr 1 i Danmark kan man läsa följande:


I början av året fick vi ett jätteroligt besked när vi fick veta att Pixi hade blivit Årets Patrullhund/ Bevakning 2015, alltid roligt med utmärkelser.

Hon har också provat på den nya grenen Nose Work och blev godkänd men vi har inte fortsatt med detta, känns inte som det är min typ av aktivitet.

Pixi fick silver vid DM i spår men årets största händelse för Pixi var när hon blev kvalificerad till SM Spår på fina 617 poäng. Väldigt oväntat men suveränt roligt naturligtvis. På SM uppnådde vi inte lika fina resultat som vid kvalificeringen men vi slutade på 572,75 poäng, Cp och plac 8. Är supernöjd med detta resultat med tanke på att vi tävlade med 30 av Sveriges allra bästa spårhundar och hon är 10 år fyllda.Nu är det slut på årets tävlingar, jag hoppas verkligen att Pixi är lika pigg nästa år så vi kan fortsätta tävla ett år till, hon håller samma tempo och är lika full av bus som våra unghundar.


**************************************************************************

2017

Min supertjej, tack och lov så har hon även detta år varit jättepigg och arbetsvillig. Vi kunde naturligtvis inte sluta tävla, hon blev nästan lite deprimerad när hon förstod att hon inte var i centrum längre så därför bestämde jag mig för att testa viltspår. Hur svårt kan det vara, tyckte Pixi!!!!
Godkänt anlagsprov och 3 st 1:a pris varav 2 med HP på raken och därmed tog hon sitt 12:e championat SE VCH.

Vad gör vi nu? Något måste vi hitta på för hon vill inte sluta träna.

**********************************************************************

2018

Pixi har nu slutat med allt vad tävling heter, nu blir det bara ett lugnt pensionärsliv som väntar även om hon naturligtvis får vara med och träna det hon kan.

**********************************************************************

2019

Pixi, min älskade vän. Kroppen har börjat visa ålderskrämpor och hon har fått artros i handlederna och dessutom börjar hon bli mjuk i bakdelen. Pixi vill inte inse att hon har blivit äldre och att kroppen inte följer med som förr men hon får följa med på våra promenader när hon vill och om det är spår eller uppletande på gång så tvekar hon aldrig. Min älskade vän, det gör så ont att se hur mycket du vill men inte kan. Hoppas att du får stanna hos oss ytterligare något år. **********************************************************************

2020

Vad händer detta år?