uvans Uzak
GGlimmergruvans Uzak
 
SUCh, DK UCh, FIN UCh, Int UCh, Nord UCh,
Korad, SBCh, SSöCh
,
Glimmergruvans Uzak

Glimmergruvans Uzak är min första kelpie och han kom till oss på midsommaraftonen 1998.

Eftersom jag hade haft schäfrar tidigare så hade jag lite problem att vänja mig vid hans storlek (eller brist på storlek) men idag är det inga problem. Han är mycket social med både människor och hundar och han älskar valpar. Han har stor arbetskapacitet och hårdhet, vill träna ofta och länge. Jag uppfattar honom som väldigt lättlärd även om det tog tid i början innan jag hade lärt mig rasens egenskaper vilket visade sig genom att vi fick en del kommunikationsproblem.

Uzak är brukschampion i sök men om jag inte har haft så envisa träningskamrater så har det inte blivit någon sökhund, han ville nämligen INTE lämna sökfiguranten. Sällan hade väl något sökgäng så roligt på sina träningar som den grupp vi tränade tillsammans med. Det spelade nämligen ingen som helst roll vad jag gjorde, jag hoppade, sprang, visslade, var glad, arg, passiv, aktiv. Inget hjälpte. Jag sa vid flera tillfällen ”nu får det vara nog, jag slutar med söket”, men som tur var så blev jag övertalad varje gång att prova en gång till. Lösningen blev en trumpet som vi använde vid nyårsfirandet, jag upptäckte att han blev väldigt intresserad när vi blåste i dessa och tog därför en tuta och stoppade den i träningsjackan för att testa vid nästa söktillfälle. Jag var naturligtvis väldigt nyfiken på om det skulle fungera men hade väl mina tvivel eftersom inget annat hade fungerat. När det var vår tur att träna så fick han av misstag se figuranten ute i skogen och tjuvstartade, jag tog fram min tuta och blåste och Uzak vände direkt och kom tillbaka. Succé. Efter den träningen har vi aldrig haft några problem med figuranterna, då förstod han äntligen vad jag ville att han skulle göra. Vi hade då försökt att lösa detta problem varje vecka i FYRA MÅNADER, gissa om jag blev glad. Att vi kom tillrätta med detta har faktiskt gjort att jag numera är mer benägen att inte ge upp även om det verkar hopplöst.

Uzak är Korad. På utställningssidan har han SE UCh, FIN UCh och DK UCh och eftersom han fick CACIB i alla tre länderna så är han också INT UCh och NORD UCh. I bruks har han erhållit SE BCh och SE SöCH och tävlar i elitklass sök och spår, har även godkänt anlagsprov i viltspår.

Uzak är också pappa till 8 valpar som föddes på trettondagsaftonen 2004, vi sörjer att vi inte hade möjlighet att ta en valp efter honom men eftersom vi även hade en halvsyster till Uzak så tyckte vi att det räckte med två hundar för dom håller oss verkligen sysselsatta.