uvans Uzak
GWalkabout Mynta
 

SE UCH
SPH 1
Walkabout Mynta


2014

Qarat blev pappa för första gången sommaren 2014, tillsammans med Walkabout Lenka fick han 8 valpar (3 hanar och 5 tikar). Valparna heter Micro, Myx, MacPod, Minn, Mynta, Mackmyra, Magi och Meija. Helt underbara valpar allihopa och naturligtvis var jag tvungen att behålla en av tjejerna, det blev lilla fröken här ovan som heter Walkabout Mynta, en otroligt intensiv, tuff och rolig tjej. Ska bli så spännande att se hur hon utvecklas.

Hittills har vi bara provat att leka in lite lydnad och sök, måste säga att söket verkar vara hennes grej. Jag har bara tränat lite apportering på lösrullen och skickat henne till Göran i rummet bredvid där hon fick rullen och kom tillbaka. Allra första gången vi provade med främmande figuranter så sprang hon ut till figgen, hämtade lösrullen, kom in till mig och lade den i min hand och sedan påvisade hon figgen. Så imponerad av denna lilla tjej som bara var 3 månader, vad månde bliva av denna tjej????

Här en bild på hennes allra första övning utomhus som var en hittaövning där Göran hade gömt sig bakom en sten, inget fel på fokuseringen.

***********************************************************************

2015

Det visade sig vara en väldigt intensiv tjej, vi har fullt upp med att få till ett samarbete med henne och det har verkligen inte varit lätt. Hon ska bestämma om och när hon ska göra som vi vill och det är inte så bra alla gånger men hon är väldigt social och vill gärna ligga i våra knän när vi ser på TV eller bara sitter i soffan.

Har iallfall röntgat och gjort MH, hon fick HD A, ED ua, Ögon ua, Patella ua och rygg ua. När det var dags för MH visade hon inga rädslor och fick 1 på skotten. Jättebra så långt.

***********************************************************************

2016

Trodde vi skulle komma ut på tävlingsbanan men så blev det inte men nästa år då ska vi tävla för då planerar jag också att ta en kull valpar på henne. Har också gjort ultraljud på hennes hjärta och det var ua. Bra så långt.

***********************************************************************

2017

Äntligen har vi tagit oss ut på tävlingsplanen och det har gått bättre än förväntat. Uppflyttad ur appell och lägre klass spår, nästa år är det högre spår och lägre sök som gäller.
Utställning: 2 Cert och R-Cacib, dessutom BIR och BIM. Hade hoppats på ett tredje cert men är supernöjd med dessa framgångar.

Trodde att vi skulle hinna med ett MT innan hon skulle paras och fylla 4 år men det verkar inte som det går. Om det blir valpar så föds dom någon gång i april och Mynta fyller 4 år i mitten av juli. Det hinner troligast inte gå 75 dagar efter valpningen innan hon blir för gammal så jag får nog skippa MT men vi får se vad som händer. Nu hoppas vi få lakristroll nästa år.

**********************************************************************

2018

Denna vinter har inneburit massor med snö och i jan/febr när det var dags för parning så hade vi massvis med snö och jag hade hoppats på en snöfattig vinter men så blev det inte.

Vi åkte ner till Hultsfred för att träffa Whyalla's Black Hunter "Kelso" och se om Mynta och Kelso fattade tycke för varandra. Dom hade träffats en gång tidigare och det såg bra ut så vi hoppades att intresset skulle kvarstå. Vi fick låna en jättefin sommarstuga som låg helt fantastiskt fint till vid stranden av en sjö och där var det nästan ingen snö alls, helt underbart.

Här bild på Kelso och Mynta, han fick verkligen visa att han var intresserad innan Mynta sa ok men han var en verklig gentleman som väntade på henne tills hon bestämt sig.

Vid första träffen så parades dom men fick ingen hängning men dagen efter gick allt enligt skolboken och även nästa dag blev det parning. Allt kändes jättebra och vi kunde packa ihop och åka hemåt igen.

Så var det dags för en ny väntan, är det eller är det inte valpar i Myntas mage. I slutet av februari fick vi äntligen besked, det fanns ett helt gäng valpar i magen. JIPPIE!!!!!

Ytterligare väntan och oro över all snö som fortfarande låg kvar på gräsmattan, jag ville ju att den skulle försvinna så att det var torrt och fint i valphagen när det var dags för dom att gå ut.

Äntligen, på morgonen den 31/3 var det dags och Mynta överraskade mig verkligen genom att visa sig vara en otroligt lugn och trygg förstföderska. Jag märkte inte att hon hade fått krystvärkar förrän hon helt lugnt gick in i valplådan och började krysta. Valp efter valp kom och hon tog det som den naturligaste sak i världen att dom föddes. Det tog 3,5 timme för alla 7 valparna att födas, 4 svarta killar, 2 svarta tjejer och 1 brun. Lakristrollen var födda och vi fick även en chokladpralin.

Hur gick det med trädgården? I slutet av april gick vi ut och spettade bort isen som låg i valphagen men bara ett par veckor senare var det helt rent i trädgården. Denna sommar har vi fått en värme som vi aldrig varit med om tidigare, inte en droppe regn bara sol, sol och åter sol. Vissa dagar var jag tvungen att ta in valparna för det var så otroligt varmt och det uppskattade dom för det var som att blåsa ut ett ljus när dom kom in, så skönt att sova i ett svalt rum.

8 helt underbara veckor och det var dags för leverans, som vanligt så kommer tårarna men det är pga att jag har så svårt att skiljas ifrån valparna men jag vet att alla har kommit till jättefina hem. Nu ska det bli så spännande att följa deras utveckling.

Nu har vi vilat upp oss och har nu påbörjat Myntas nya moment i högre och elitklass, inkallning med ställande och läggande samt framåtsändande. Det går mycket bättre än jag trodde, ser fram emot våren och hennes kommande tävlingar.

Som grädde på moset detta år så har nu Mynta fått sitt 3:e cert och kan därmed titulera sig
SE UCH,
hon fick även sitt första Nordic Cert. Så stolt över henne.

**********************************************************************

2019

Detta år blev det bara en tävling för vår kennel och det var Mynta som på hösten startade i högre spår, det gick jättebra för hon fick uppflyttning och som bonus vann hon klassen. Nästa år är det kanske dags för elitklass eller om hon ska få prova sök eller patrullhund, vi får se hur träningen går och vad jag känner för.

**********************************************************************

2020

Undrar vad detta år medför.