Dagbok

     
2006 06 09 Vilket sommarväder vi har fått, även om jag inte älskar värmen så är det skönt att slippa ta på sig vinterkläder när man ska ut.

Nu ägnar jag den mesta träningstiden åt kontaktövningar med Zmilla för så eländigt som det var på senaste tävlingen får det inte att bli igen. Även om hon naturligtvis inte var så pigg som vanligt så var fria följet det eländigaste jag har varit med om.

I morgon blir det lite lydnadsträning och på söndag blir det spår på förmiddagen och sökträning på eftermiddagen, Uzak kommer att få jobba en hel del medan Zmilla får lite lättare träning. På måndag är det dags för veterinärbesöket som jag både längtar och oroar mig för. Håll tummarna.

 
2006 06 06 Sveriges Nationaldag firade vi med sökgänget i skogen. Några hade aldrig provat på det trevliga momentet uppletande tidigare så vi träffades för att alla skulle få veta hur det skulle utföras och hur inlärningen kunde gå till. Vi fick en underbar dag med träning, sol och skogsfika. Alla hundar fixade att hämta in prylarna till sina förare, dom är ju jätteduktiga på sök så det var ju en baggis att hämta handskar, puckar, brandslangar mm. Det går ju mycket fortare när man kan bära in grejen direkt istället för att hämta matte/husse för att man ska få med sig alla männsikor som gått vilse i skogen.

 
2006 06 04

Idag har Zmilla genomfört sitt andra elitspår. Upptaget gick jättebra, hon travade rakt ut och tog upp spåret och gick åt rätt håll. Kan man bli annat än glad. Däremot så missade hon två pinnar som jag tror berodde på att vi hade ett kraftigt blåsväder. Hon var otroligt noggrann i spåret men det behövs ju så liten avvikelse för att missa en pinne i blåsten, att vi dessutom skulle gå över två stora hyggen gjorde ju inte saken lättare. Spårläggaren berättade att där låg de två apporter som hon missade.

Uppletandet började väldigt tveksamt, vid första skicket gick hon ut halva rutan och stannade så jag kallade tillbaka henne och skickade igen och då gick det mycket bättre. Det blev bättre och bättre, 3 föremål och en sjua.

Totalen på lydnaden blev inte så bra, Zmilla äter fortfarande inte upp sin mat så hon mår nog inget vidare. De moment som var mest positiva var skallet, krypet och även framåtsändandet även om hon missförstod mig vid första kommandot men sedan galopperade hon ut till gruppen och höll avståndet tills jag kallade in och hon hade full fart tillbaka i båda riktningarna. Det mest negativa på lydnaden var fria följet, hon såg ut som om hon inte ville gå ett enda steg.

Ingen nolla och certpoäng så jag tycker att hon gjorde en hyfsad tävling trots allt och jag tror att jag vet varför hon inte ville mer. Jag får glädjas över de moment som jag tyckte att hon gjorde bra, man måste glädjas åt det lilla.

Nu blir det inga fler tävlingar för hennes del förrän till hösten och innan dess hoppas jag att vi har hunnit få tillbaka glädjen i hennes lydnad.

 
2006 06 02 Äntligen känns det som vi är på väg mot varmare dagar, underbart med sol men det är sjutton så kallt när det blåser.

I morse matvägrade Zmilla ....... i 10 minuter sen beslöt hon sig för att äta iallafall. Det är nog den absolut längsta tiden som maten har fått ligga kvar i hennes skål, i vanliga fall så har Uzak inte hunnit börja äta när Zmilla ätit klart men idag hängde han med riktigt bra.

Det känns lite knepigt att tävla i helgen med lilla fröken som helst vill ligga i sin bädd, det är bara att hoppas att hon mår bättre om några dagar.

 
2006 05 31 Zmilla fortsätter att må lite illa, hon lämnar spår på mattan. Det bådar inte gott inför helgens tävling men om det är pga valparna så är det ok. Vi tränar lite men hon är inte speciellt intresserad, vill helst ligga i min säng. Längtar tills det är dags att kolla om det finns några småttingar.

 
2006 05 28 I helgen har vi varit sociala och besökt mor, dotter och barnbarn. Det är så roligt att åka "hem" och träffa familjen. När vi kom upp till Ö-vik så hade Zmilla kräkts i bilen, kan det vara ett tecken på dräktighet? Det är bara att hoppas.

När vi kom hem fick vi ett trevligt meddelande, GRATTIS Micro och Siv till första Certet på utställning och GRATTIS till godkänt i högre sök.

 
2006 05 22 Tråkiga nyheter, Venda hade inga valpar i magen. Jag är så ledsen för Susannas och alla valpköpares skull som har väntat så länge och så blir det inga valpar.

 
2006 05 21 Dagens sökträning var årets bästa sökträning för alla hundar. Vi tränade i en väldigt kuperad terräng (precis som det står i regelboken att sökrutor ska ha). Vid vallningen hade vi stora problem att ta oss fram på vissa delar i rutan och det berodde inte på buskar och träd utan på de branta partier som vi var tvungna att ta oss fram i. Det verkar som att hundarna tycker att det är roligare när det är kuperat än platta lättframkomliga rutor.

Jag tänkte inte berätta om årets hittills största fadäs. Eftersom Bella redan har skvallrat i gästboken så säger jag bara att Bengts ansiktsuttryck sa mer än tusen ord när han upptäckte att han hade låst in bilnycklarna i bilen. Han skulle vara förutseende och lägga dom i bakluckan för att inte riskera att tappa bort dom i skogen. Många kreativa förslag gavs om hur han ska göra med sina bilnycklar i fortsättningen.

 
2006 05 20 Jag kommer aldrig mer att säga att något går väldigt bra för idag gick Zmilla sitt livs första bakspår. När jag skulle vända henne så tittade hon på mig och undrade vad som hände för hon hade ju aldrig varit med om att vända på spåret någon enda gång förut.

Lydnaden tyckte jag att hon gjorde bra förutom krypet då hon missförstod mig, hon lade sig direkt men när jag sa kryp så satte hon sig upp men kom på att det blev fel och slängde ner sig igen men då var ju skadan redan skedd.

Uppletandet gick hyfsat, hon tog tre föremål men tappade lite motivation i slutet.

Zmillas första elittävling slutade med certpoäng så det får jag väl vara nöjd med.

Äras den som äras bör, GRATTIS Eije Korner med kelpien Quilpies Kess Kesella, hon fick 575,75 poäng och placerade sig på 3:dje plats av tjugo startande. Det som gör hennes prestation så fantastisk är att hon har fyllt 10 år. Det är inte många hundar som har kapaciteten att ta en så framstående placering på en elittävling när hunden är över 10 år och dessutom uppnå ett så bra resultat. Här ser ni en bild på Eije och Kesella från dagens tävling (Kesella är snabbare i benen än husse i det här momentet).


 
2006 05 19 Nog är det ketchupeffekt, nu har jag fått ett sent besked om att Zmilla även har kommit med på morgondagens elitspår trots att hon var 9:e reserv!!!!! Jag vet inte om jag kan påstå att vi är förberedda på att tävla, det kom lite plötsligt. Vi får väl göra vårt bästa så får vi se hur långt det räcker.

 
2006 05 17 Nu ligger bilderna från sökträningen i Svärdsjö i bildgalleriet. Många härliga bilder, tack Göran och Göran (våra fotografer) för alla fina bilder.

Jag har skickat in sju anmälningar till elit spår, Uzak kom med på en och fyra anmälningar blev bortlottade. Nu har jag fått veta att BÅDE Uzak och Zmilla har kommit med på den sista elittävlingen, snacka om ketchupeffekten. Jag har valt att tävla med Zmilla eftersom det blir hennes enda tävling (hoppas jag) före valpningen. Det ska bli spännande att se vad hon kan prestera, det är hennes första elittävling. Håll tummarna.

Nu är det många spännande saker på gång. Den 22 maj ör det dags för ultraljud på Venda, den 24 maj är Pärlas (Zmillas halvsyster) tur och den 12 juni är det dags för Zmilla. Det kommer att bli en lång väntan.

 
2006 05 16 Först av allt GRATTIS till våra sökkompisar Ina och hennes husse Yngve som fick det andra utställningscertet i Gävle i helgen. Nu är championatet nära.

Lunchen ägnades åt ett kort uppletande som båda var heltända på, att hitta föremålen var en baggis. Det är så roligt att se deras arbetsglädje när det är uppletande på gång.
Kvällen ägnade vi åt att träna lite lydnad på klubben. Zmilla var heltaggad och tyckte det var kanonkul att träna, Uzak var lite mindre intresserad av lydnaden för han signalerade tydligt att det fanns en löpfläck i närheten. Han är ju lite av expert på området numera. Han genomförde iallafall lydnaden hyfsat men direkt efter avslutningen så drog han iväg och talade om var fläcken fanns. Det är ju också bra att få träna när det finns lukta-gott-fläckar på plan.

 
2006 05 14 Sökträning i Svärdsjö idag, det är alltid roligt att byta sökmarker och träffa andra sökekipage. Bilder kommer att läggas ut inom några dagar under bildgallerier. Idag kunde vi påstå att det var kraftigt omslag i vädret för vi hade både härligt solsken som gjorde att man gärna ville ta av sig jackan och i nästa sekund så blåste det svinkallt, snöblandat regn och en ordentlig hagelskur som gjorde att det blev alldeles vitt på marken. Det verkar inte bekomma hundarna det minsta, det är nog bara vi människor som har åsikter om vädret.

Ingen träning för Uzak idag. Han fick följa med och valla tillsammans med vår nykomling i sökskogen, Boss som är 4 månader och jag tror att han tyckte att farbror Uzak var en kul kompis. Uzak är så gudomligt snäll mot valpar, det är så skönt att man aldrig behöva vara orolig när han umgås med valparna.

Zmilla har nu slutat sitt löp så hon fick jobba i sökrutan idag. Jag är riktigt nöjd med hennes sök, det enda jag kanske skulle önska är att hon ska lämna figgarna snabbare, hon kollar gärna lite extra.

 
2006 05 09 Äntligen lyckades Pruppen bevisa för Zmilla att han var den kille som skulle bli pappa till hennes valpar.

Om inte Pruppen varit den fantastiskt lugna och målmedvetna kille som han är så har det aldrig blivit något parning. Han uppvaktade henne väldigt länge utan framgång, han blev så frustrerad så han försökte att avreagera sig på mig istället men insåg ganska snart att det var ett dåligt alternativ. Jag började fundera på om det överhuvudtaget skulle bli någon parning för Zmilla var väldigt grinig så fort Pruppen närmade sig henne. När vi var på väg att ge upp så började uppvaktningen igen och helt plötsligt sa det "klick" för Zmilla hade upptäckt att det var en supertrevlig och snygg kille som uppvaktade henne.

Ny väntan har börjat, ultraljudet som troligen blir v 23-24, valpning v 28 och leverans v 36. Håll tummarna för att det blir små zmixar.

 
2006 05 06 Idag var det dags för Zmillas andra träff med Pruppen. I fredags fräste hon som en huggorm när Pruppen ville lukta lite men så fort han intresserade sig för någon fläck på gräsmattan så vände hon rumpan till och kissade framför hans nos. Stackars Pruppen det kan inte vara lätt att veta vad hon vill. Idag var hon definitivt mer mottaglig för hans inviter men det blev ingen parning så vi får nog vänta till tisdag och göra ett nytt försök. Uzak är inte till mycken hjälp, han har hackat tänder i flera dagar trots att hon inte är i höglöp.

När vi åkte upp så hämtade vi Zynni för att Lotta skulle göra ultraljud på henne i morgon för att se om Pruppen skulle bli morfar. Spännande. Hörde även att Zynnis syster Härja korades idag. Grattis till fina 217 poäng.

 
2006 05 05 På årets varmaste dag, +18 grader, var det dags för årets första tävling. En mycket kort sammanfattning, man får hoppas att nästa tävling går bättre. Klockrent bakspår och en missad pinne. Uppletandet som normalt är hans paradgren var ett totalt misslyckande, ett föremål , då var beslutet att avbryta tävlingen väldigt nära men det gick lika dåligt för hela gänget så vi fortsatte. Lydnaden var väl ingen större prestation men nu har vi gjort en tävling och blivit pinsamt medveten om vad som måste förbättras. Många bra tips på bakspårsövningar har jag fått idag och jag kommer definitivt att prova några. Ett kommer att testas snarast möjligt. Dagens besvikelse är uppletandet och det mest positiva är 10 på skallet , man måste spara guldkornen.

 
2006 05 04 Jag hade anmält både Uzak och Zmilla till elit spår både den 20 och 21 maj och idag fick jag besked. Uzak är bortlottad på båda tävlingarna, Zmilla är lottad som 9:e reserv på den ena och 12:e reserv på den andra. Det innebär en mikroskopisk chans att komma med på någon av tävlingarna den helgen. Tråkigt som sjutton. Jag hade hoppats att komma med på åtminstone en av tävlingarna med Zmilla eftersom tiden börjar rinna ut för att få tävla med henne i vår.

Det är inte lika roligt att träna om man inte har en tävling att träna inför men det är väl bara att bita i det sura äpplet och invänta nästa tillfälle.

Till helgen åker vi till Hudiksvall för att träffa Pruppen, håll tummarna. Det ska bli så spännande att se om hon tycker att han är en snygging som hon gärna vill ha valpar tillsammans med. Rapport kommer.

 
2006 05 01 Vilken fantastiskt fin helg vi har haft, sol och värme är ju vad vi behöver och det har vi verkligen fått. Sökträning blev det i lördags och spårträning både söndag och måndag. Det är ju hög tid att träna spår eftersom vi ska tävla till helgen.

Uzak går bakspår ibland, jag tycker att jag har provat det mesta för att övertyga honom att han måste gå framåt men ibland händer det att han har bestämmer sig för att kolla varifrån spåret kommer. Idag gick det visserligen bättre men jag känner mig fortfarande osäker på hur han tänker göra på tävlingen.

Zmilla däremot verkar kanonsäker på upptaget, hon går nästan på näsan när hon hittar spåret och väljer omedelbart rätt riktning. Jag hoppas att hon kommer med på någon spårtävling innan det blir tävlingsförbud för hennes del, det skulle vara roligt att få testa en elittävling i vår.

 
2006 04 26 Zmilla har börjat löpa, nu börjar en ny väntan och nya funderingar. När ska vi para, accepterar hon att para med den hund vi har valt, kommer vi att se några valpar på ultraljudet, när föds valparna??? Vi får väl ta en sak i sänder, nu inväntar vi höglöpet då får vi samtidigt svar på nästa fråga, om hon tycker att Pruppen är en toppenkille.

Jag misstänker att det blir parning nästa helg och det sammanfaller med Uzaks tävling, undrar hur han fixar det. Först en parning denna vecka då man vill att han ska vara taggad för en parning, när Venda åker hem så börjar Zmilla att löpa och kommer i höglöp när han ska tävla och då vill man helt plötsligt inte att han ska vara intresserad , det är inte lätta att vara hund och kunna ställa upp på ägarnas önskemål. Mitt lilla hjärta, du gör så gott du kan .

 
2006 04 23 Vi åkte ut i skogen med Uzak och Venda på förmiddagen så att dom kunde gå lite för sig själva. Uzak visade igår att han inte tyckte att det var så kul att vi försökte hjälpa till när han hade svårt att nå upp, då ville han inte ens försöka så därför provade vi ett skogsbesök idag. Då gick det bättre och vi är ganska säkra på valpar till midsommar.

Försökte lägga ut lite bilder från helgens besök men det krånglar så det kan dröja någon dag innan jag får ut bilderna. Håll ut, dom kommer.

 
2006 04 21 Ett underbart väder idag, alla hundar fick springa på tomten en stund. Susannas MinPin Wiwi och Veikka är min första kontakt med denna ras och dom gjorde ett mycket trevligt intryck, Venda uppfattar jag som en social, mycket stabil och trevlig tik.

Parningen lyckades bättre idag så det verkar som att det kommer valpar på Midsommaraftonen hos kennel Didaktic's. Mycket spännande. Uzak är något lägre än Venda så han har lite problem men det verkar ordna sig iallafall, nu är det bara att hålla tummarna.

 
2006 04 20 Idag har Venda kommit för att träffa Uzak. Han var tvungen att visa sig från sin allra bästa sida innan hon tyckte att han var tillräckligt trevlig för att ställa upp på hans inviter. Allvarliga försök till parning gjordes vid flera tillfällen men det är nog inte rätt dag ännu så vi får se i morgon.

 
2006 04 19 Nu har våren kommit, det är jag helt säker på för idag såg jag både tussilago (en vacker färgklick), den första huggormen (mindre trevligt) som låg och solade i diket, myggor (stora som mjölkpallar) och två citronfjärilar. Det verkar som att alla djur har vaknat idag. Väldigt mycket av snön har försvunnit så det ska bli så kul att träna sök nästa gång för då är det snöfritt i skogen, det är jag helt säker på.

 
2006 04 18 Än en gång har jag fått nytt besked angående DM i sök, det är inställt igen pga att vägarna är oframkomliga i det område där sökrutan ligger. DM kommer troligen att arrangeras av Gävle i slutet av maj. Vi börjar bli luttrade när det gäller årets DM, vi får avvakta och se om och när det blir något i år.

 
2006 04 17 Idag skulle Zmilla ha deltagit i lydnadstävlingen men eftersom vi inte är riktigt överens om vad vi skall göra på lydnadsplanen så valde jag att avstå. Det kommer flera tillfällen.

På eftermiddagen åkte vi till Cirkus i Stockholm och såg på Mamma Mia, en jättebra musical. Om man gillar ABBAs musik så kan jag verkligen rekommendera ett besök.

 
2006 04 16 GRATTIS Kerstin och Mirakel till BIR på Lilla Stockholm. 10 kelpies deltog på utställningen.

GRATTIS Inga-Lill och Mini för godkänt resultat i lägre rapport. Nästa gång ligger hon på platsliggningen och då kommer uppflyttningen. Vi håller tummarna.

Vi är så glada och stolta över Uzaks valpar som visat sig vara både snygga och arbetsvilliga kelpies, mycket trevliga representanter för sin ras. Idag är vi ju speciellt glada för Mirakels framgångar i Stockholm och Minis godkända resultat i rapport.

Vi ser med spänning fram mot ett nytt år med tävlingar och utställningar.
LYCKA TILL alla Mi-barn.


 
2006 04 14 Dagens sökträning visar klart att hundfolk inte är som normala människor. Det var mellan en och fem decimeter snö i skogen, Pia fastnade i ett dike och försökte gräva loss sin stövel men var tvungen att få hjälp för hon kunde inte ta sig upp själv. Det var tufft som sjutton för hundarna men alla fixade sitt sök jättebra även om man såg att några blev väldigt trötta. Vi gjorde inte så många skick med var och en men när dom har för korta ben då tar det hårt på hundarna.

Nästa helg blir det ingen sökträning så vi håller tummarna för att det är minimalt med snö sista helgen i april för då är det dags för nästa träning. Tiden går fort när man har trevligt och det här var en trevlig långfredag, den påminner inte alls om barndomens långfredagar som var så oändligt långa.

 
2006 04 11 Ikväll har vi tränat lite lydnad igen, våra chanser att lyckas på lydnadstävlingen känns små. Zmilla är lite ojämn i träningen om det beror på att hon snart ska löpa eller om hon känner av min oro inför första tävlingen vet jag inte, jag känner bara att hon inte går så bra som hon brukar.

Uzak är däremot väldigt taggad på lydnaden, det brukar inte vara hans favoritsysselsättning men nu går han kanonbra. Man får bara hålla tummarna för att det även gäller när det är dags för tävlingen.

Nu ser jag fram emot påskhelgen, det ska bli skönt med några lediga dagar. Påskveckan är en vecka full av frestelser på jobbet, vi får nämligen påskgodis från olika håll. Jag har absolut ingen karaktär när det gäller smågodis och det är inga problem att spåra vart alla godisbitar sätter sig. Man får väl springa några extra vändor på sökträningen i påskhelgen, det antar jag att mina sökkompisar gärna fixar.


 
2006 04 10 Jag är lite orolig för säkerheten på Zmillas vittringsprov så därför tänkte jag prova ikväll igen och som alltid så går det jättebra när man kan korrigera. Hon sprang fram till pinnarna och luktade väldigt noga innan hon tog rätt pinne och kom tillbaka. Vi provade tre gånger efter varandra och hon gjorde likadant alla gångerna. Nu får man bara hålla tummarna för att hon gör likadant på tävlingen.

Ytterligare en trevlig sak inträffade, det blir DM i sök iallafall. Vi blir tre tävlande, en lägre och två elithundar. Av någon konstig anledning så är alla tre hundarna kelpies!!!!! Är det förarna som är lite dåraktiga eller har vi bra hundar som fungerar året runt? Facit får vi se efter tävlingen.

 
2006 04 09 Dagens träning på hoffelägret omfattade 8 hoffar på uppletande och sök. Varierande förkunskaper på båda delarna. Jag uppfattar dock att alla hundar, både igår och idag, uppskattade söket mera än uppletandet vilket säkert beror på att man kan lägga till rörelser ute i rutan när det är människor inblandade istället för bara döda saker. Dagens träning gick väldigt bra och jag hoppas att jag lyckades ge alla något användbart i sin fortsatta träning.

Man blir väldigt trött i huvudet när man ska hålla låda hela dagen, igårkväll somnade jag ovanligt tidigt och det känns som att det blir likadant ikväll, men kul har vi haft och hyfsat väder.

 
2006 04 08 Idag har vi deltagit i hoffelägret och hållit i uppletande och sök. Det var fyra hoffar, en aussie och en st bernhard. Vi började med uppletandet och föremålsintresset varierade men alla lyckades hämta in några föremål. Efter lunch var det dags att prova söket, alla förare var skeptiska för dom ansåg att hundarna hade visat för lite föremålsintresse. Deras farhågor kom på skam för det var bara en av hundarna som inte tyckte att söket var kanonkul, hon var lite avvaktande men gjorde så gott hon kunde. Alla andra tyckte det var kanonkul vilket överraskade alla förare. Vi såg helt klart att flera av hundarna hade stora möjligheter i sök. Det skulle vara kanon om vi har lyckats motivera någon eller några att börja med söket för det är ju så kul.

I morgon ska vi ha ett nytt gäng på 8 deltagare som ska prova uppletande och sök, vi håller tummarna för att dom också kommer att tycka att söket är så jättekul så att dom kontaktar en sökgrupp och fortsätter att träna.


 
2006 04 04

Snö, snö och mera snö, nu får det vara nog. Nu är varje ny snöflinga en för mycket.

Jag hade anmält Uzak till DM i sök den 23/4 men det var bara 2 anmälda så tävlingen ställdes in. Trist men jag antar att det delvis beror på all snö, man har inte kunnat träna tillräckligt.

Ikväll har vi iallafall tränat lite lydnad i snömodden. Jag är nöjd med deras prestationer för det är inte lätt att hålla position när föraren halkar omkring. Zmillas första tävling närmar sig med stormsteg och man känner sig lika oförberedd varje vår inför den första tävlingen. Tänk om man hade tillgång till en någorlunda snöfri träningsplan istället för moddiga parkeringar och dylikt.


 
2006 04 01 Idag har vi tränat sök igen, ett kanonväder som gör att det brännner i ansiktet ikväll. Bilder från industrisöket hittar du under bildgallerier. Vår paparazzi missade att ta sökbilder på några av våra hundar men alla jobbade kanonbra, som ni ser så fanns det figgar på de mest oväntade ställen. Alla var imponerad av våra nya sökhund, Arrac, han kopplade direkt vad han skulle göra. Det ser myckt lovande ut. Vi var ganska många idag igen, 7 hundar och 10 personer. Tack än en gång alla ni som deltar som figuranter utan egen hund.

Bussiga klubben hade sammanträde och beslöt att Uzak och jag inte skulle få veta var figgarna hade gömt sig så 9 personer försvann ut i industriområdet och gömde sig. Uzak var väldigt taggad och hade lite för bråttom i början, två figgar låg ganska nära varandra och han markerade den ena och tyckte nog att han hade sökt färdigt i det hörnet så han fortsatte därför framåt. Han började med tre avståndsmarkeringar på ca 6 meter men sedan fick jag möjlighet att korrigera markeringen sedan gick det bättre. Vi hittade 8 figgar vid första försöket och gick sedan tillbaka och tog då även den sista figgen. Jag var mest nöjd över att han kollade en sandlåda där alla hundar hade haft figgar men den här gången låg det ingen där, han bara kollade och lämnade sedan lådan. Han är en kanonkille.


 
2006 03 30
Nu har jag varit på kurs i vår huvudstad i tre dagar. Visst är det lyxigt att sätta sig vid dukat bord och slippa bädda sängen men det är ännu bättre att komma hem och krypa ner i sin egen säng även om man får fixa frukosten på morgonen.

I helgen ska jag lägga in några bilder från förra helgens "industrisök" så att ni får se våra nya sökkompisar, Veronica och Arrac.


 
2006 03 26 Vågar man tro att våren är på väg , idag har vi haft ett helt fantastiskt väder med +7 grader. Sökgänget träffades även denna gång i Lingbo för att träna på ett industriområde. Kanonbra att vi får möjlighet att hålla till där när det är för mycket snö i skogen. Idag var det Yngve/Ina, Bengt/Bella, Göran/Ranek, Gunnar/Gaia, Uzak och Zmilla samt ett nytt ekipage, nämligen Veronica med sin Tollare Arrac. Arrac är en mycket social och trevlig kille som verkligen uppskattade sökets första övningar, ett mycket trevlig ekipage. Vi får även denna gång tacka våra deltagare som deltar utan hund, idag var det sex personer utöver hundförarna. Vilket sökgäng vi har blivit. Jag kommer att lägga ut några bilder från "industrisöket", det blir de sista vinterbilderna från söket för nästa bildserie ska visa grön mark.

Det förvånar mig lite att hundarna tycker att det är så kul att söka i byggnader, ingen tvekar att springa in genom en smal dörrspringa eller in i ett okänt förråd, rum eller rör. Bra miljöträning.

Idag var det nära att jag skulle bli av med mina mackor igen, det är inte första gången. Av någon anledning så tycker Bella att jag har kanongoda mackor så hon dyker ner i min ryggsäck så fort hon får möjlighet eller är det en hämndaktion? Det började för några helger sedan när jag var lite sen och hade bråttom när jag skulle hämta hundarnas godis som jag hade i frysen. Jag stoppade ner påsen i västen och åkte iväg. När Bella, som var första sökhund, hade tränat färdigt så tänkte jag ge henne en godis ur påsen, jag stoppade ner handen och tog upp något som kändes lite blött men tänkte inte mer på det. När Bella kom så räckte jag fram handen och hon tog "godiset", i samma ögonblick så upptäckte jag att jag var "blodig" på handen. När jag drog upp påsen ur fickan så visade det sig att det var en påse björnbär och inte torkat hjärta som jag trodde. Stackars hund men hon verkade tycka om bären för dom försvann. Vi gick tillbaka mot våra ryggsäckar och Bella sprang framför oss, efter en stund så ser vi hur Bella springer in i skogen med något i munnen "MINA MACKOR". Jag kan lungt påstå att det inte var det lättaste att få tag på henne och hon hann även med att sätta sitt tandavtryck på mackorna. Helgen efter drog hon direkt till min ryggsäck, plockade upp påsen med mackor och sprang iväg ut i skogen. Idag var det nära igen men nu var jag lite mer förberedd. Klok hund som ser till att skaffa sig mat.


 
2006 03 22

Eftersom det var en fantastisk dag med strålande sol och jag hade relativt lugnt på jobbet så bestämde jag mig för att vara ledig på eftermiddagen. Jag såg naturligtvis fram emot en lång promenad utan stress handla och för en gångs skull ha maten färdig när Göran kommer hem men jag glömde att saker och ting inte alltid blir som man planerar.

Det första jag gjorde när jag kom hem var att ställa skinkan i ugnen, det var hög tid för den hade legat i frysen några månader. Tänkte ta fram stektermometern, jag har ju en antik men visste att det fanns en modern som ringde när skinkan var klar. Inga problem att hitta den men hur i all världen fungerar den? Läste bruksanvisningen men det hjälpte inte och dessutom var jag tvungen att hitta batterier!!! Skit också, det får väl bli den gamla iallafall. Men vänta, jag fick ju en ny från något håll den kan jag ju ta. Icke sa Nicke för det var samma problem med den. Jag måste vara dum i huvudet som inte begriper mig på moderna stektemometrar Det fick bli den gamla iallafall.

Då kom vi äntligen iväg ut i skogen och precis som jag trodde så var det fantastiskt skönt Skoterspåren var hårda så det var väldigt lätt att ta sig fram och skönt att promenera mitt i skogen. Men jäklar, FRISSAN, jag skulle ju vara hos henne kl 15.00 och nu var klockan redan 13.30 och jag var ganska långt från vägen. Vändning på stället och en rask promenad tillbaka till bilen. Stannade till vid affären och handlade för jag hade hittat ett recept som såg väldigt gott ut och jag hade ju tid med lite extra idag trodde jag. 15 minuters bilresa innan jag var hemma, skyndar mig in för att slita ut skinkan ur ugnen för den borde vara klar. Öppnar ugnen, 62 grader!!! Två sekunders funderande, slog av temp men lämnade skinkan i ugnen. Snabbt iväg till frissan, helt slut och en minut sen. Pust och stön.

När jag kom hem så var jag ju tvungen att fixa skinkan först av allt och innan den var klar så hade Göran redan kommit hem. Skynda, skynda med maten. Som tur var så var det ett relativt snabblagat recept men vi fick ju inte äta vid den tid jag hade planerat. Dagen slutade iallafall bra för maten var kanongod Jag hade planerat att träna idag men nu fick det vara nog, hundarna fick iallafall en ordentlig promenad.


 
2006 03 18 Dagens sökträning tillsammans med Gunnar/Gaia, Bengt/Bella, Göran/Ranek, Britt-Marie/Emmi, våra hundar Uzak och Zmilla och inte minst våra figuranter utan hundar Maud, Emil och Göran blev en mycket lyckad dag. Den blev ändå bättre när solen tittade fram, det blev riktigt varmt och vi njöt i fulla drag. Hundarna tycker det är roligt med ombyte av miljö, dom var väldigt intresserade av att söka i byggnaderna. Zmilla fick än en gång träna på högt liggande figuranter och det blir bättre för varje sökträning även om hon fortfarande försöker komma upp till figgen innan hon ger upp och markerar istället. Uzak fick träna lite flying och det tänder honom extra. Alla hundar fick ett lyckat avslut. Tack sökgänget för en trevlig dag!


 
2006 03 12 Det blev sökträning inne på militärförläggningen idag, en annorlunda men nyttig träning för hundarna. Vi tränade speciellt markeringar på helt dolda figuranter och påvisningar.

Zmilla hade inga problem med figuranter som låg under marken men däremot högt liggande figgar. Det är något att tänka på vid kommande träningar. Uzak har varit med så länge så han tyckte bara att det var kanonkul när det var lite annorlunda legor. Stackars figgar som låg nergrävda i snöhögarna, dom blev ganska blöta när hundarna sprang runt ovanför så att all snö rasade ner i gropen. Vi kommer att få tillfälle att träna på liknande platser några helger framöver, det är ju kanonbra att vi får tillgång till dessa områden när det inte går att träna i skogen. Nästa sökträning blir på lördag.


 
2006 03 11 Måste det snöa varenda dag? Nu är jag mer än less på detta snöande.

Idag har vi tränat rapport, det var väldigt länge sedan sist. Hundarna verkade tycka att det var jättekul att få springa lite i skogen. Skoterspåren är perfekta rapportsträckor men det var jobbigt för både hundar och förare för spåren är ganska lösa.

När hundarna hade sprungit klart och Göran var på väg tillbaka till A-stationen så släppte han hundarna de sista 100 metrarna, då tävlar dom om att komma först tillbaka till mig. Det var fri sikt ganska långt från min station och ca 50-60 meter framför mig så var det en korsning där hundarna var tvungna att ta till höger för att komma upp till mig. Där ser jag att hundarna markerar något rakt fram så jag ropade för säkerhets skull och döm om min förvåning när det en stund senare kommer en kille i skoterspåret. Han berättade att han stod på knä för att fotografera och upptäckte plötsligt att han såg två hundar i kameran , vi frågade om han blev rädd men han tyckte inte att det var några problem "ni verkar ha så lydiga hundar för dom vände direkt när du ropade" sa killen. Då blir man glad och påmind om hur viktigt det är med lydnad på sina hundar. En lyckad dag för oss alla.


 
2006 03 09
Idag hade vi strålande sol och -8 grader, det var fantastiskt vackert med solen och den vita snön.
Dagens lunchträning ägnade vi åt sändande till ruta och tung apport.

Jag tänkte prioritera snabba ut- och ingångar på apporteringen men idag fanns det ingen anledning att göra annat än berömma båda två. Snön prutade åt alla håll när dom bromsade för att ta den tunga apporten och full galopp tillbaka. Kan man bli annat än glad när allt fungerar precis som man vill.

Rutan fungerade också jättebra. Om båda presterar lika bra på kommande tävlingar som idag så skulle jag vara kanonglad. Jag ser verkligen fram emot våren så att vi kan börja träna ordentligt.

 
2006 03 05
Vilken tur att vi tränade sök igår, om vi hade väntat tills idag så har vi kunnat glömma allt vad träning heter för vi har fått 50 cm snö inatt. Man tror inte att det är sant. När hundarna skulle ut i morse så hade dom snö ända upp på ryggen och här går man och väntar på våren

Söket gick kanonbra igår, trots att det var relativt mycket snö så var hundarna heltaggade. Alla hundar var fortsatt sugna på sökslag när deras träning var klar. Jätteroligt. Till helgen blir det troligen inomhussök, det ska bli spännande att se hur hundarna reagerar för det är ju lite annorlunda träning men jag tror att det är bra att träna i olika miljöer.


 
2006 03 02
Idag har jag fått en ny adress till min hemsida, den förra hade för liten kapacitet så det gick inte att få in alla bilder som jag ville lägga in men nu finns det gott om plats. Nu hittar du även bilderna från sökträningen som jag lovade att lägga in på hemsidan.

Ingen träning idag men nu är det snart helg och mer tid för träning.

 
2006 02 28
Nu har jag provat vittringsapporteringen på Zmilla igen och jag blev jätteglad för nu det verkar som att hon har förstått vad det går ut på , vilken kanontjej. Nu kan vi nog inrikta oss på lydnadstrean i vår, det ska bli så spännande. Fjärret funkade också jättebra. Uzak tog det lite lugnare idag med vittringspinnen så nu kom han ihåg att kolla vilken han skulle välja. Det är sådana här fällen som gör att man fortsätter att träna.

Framemot kvällen så hittade lilla fröken på något som hon aldrig har gjort tidigare, hon knaprade på en potatis som låg på en tallrik på soffbordet . Det såg ut som om vi hade haft besök av en råtta. Under alla mina år som hundägare så har det bara hänt mig en gång tidigare att någon av mina hundar har tagit något från bordet. Hon verkade tycka att det var självklart att hon även skulle få resten av potatisen. Husse är väldigt svag för Zmilla så det fick hon naturligtvis
 
2006 02 25
Idag fick vi äntligen träna sök , vilken underbar dag vi har haft med strålande sol och några plusgrader. Det var Göran/Ranek, Yngve/Ina, Emmi/Britt-Marie, Bengt/Bella, Pia/Roze och jag med Uzak och Zmilla.

Det var fullt ös på hundarna , det verkar som att dom också tyckte att det var kanonkul att äntligen få springa lite i skogen. Uzak grymtade när han drog iväg ut på skicken och Zmilla kunde inte vara riktigt tyst inför första skicket. Båda var mer tända än vanligt. Ingen av dom ville sluta träna, en lyckad dag för både hundar och förare. Två kameror fanns med på söket idag så därför kommer bildbevis inom kort.

Alla var nöjda med dagens träning och att avsluta med att sitta i solen och fika efter träningspasset det är fantastiskt skönt.


 
2006 02 22

Det har varit lite dåligt med träning den senaste veckan, dels pga all snö som vi har fått och dels för att vi åkte upp till Ö-vik för att träffa familjen i helgen. Det blir lite långt mellan norrlandsbesöken ibland, speciellt på vintern.

Idag har vi tränat uppletande igen, mina rödmyror är helt vilda när dom får jobba lite. Zmilla börjar tycka att uppletandet är kanonkul, hon blir mer och mer fokuserad och bryr sig inte så mycket om var jag befinner mig. Tidigare så fick jag vara lite försiktig när jag förflyttade mig på stigen, då hände det att hon stannade för att kolla vart jag gick.

Nu vill vi göra något annat så nu håller jag tummarna för sökträning i helgen.


 
2006 02 14
Jag hoppas att det är många som blivit uppmärksammade med blommor eller andra bevis på att det är Alla Hjärtans Dag idag. Hundarna välkomnar mig varje dag som om det är det men det brukar vara sämre med den tvåbenta delen i familjen men idag fick jag blommor. Även om jag tycker att man kan uppmärksamma varandra även andra dagar så blev jag glad över blommorna.

En varm hälsning till er alla på Alla Hjärtans Dag


 
2006 02 12
Det blev tyvärr ingen sökträning i helgen pga all snö som kommit, det skulle ha blivit en alldeles för lång promenad upp till sökrutan så det fick bli ett uppletande istället. Hundarna var kanonsugna på att jobba men nu undrar jag om jag har tränat lite för mycket uppletande för idag såg Zmillas nos ut såhär efter uppletandet!!!!
!

 
2006 02 09
Ingen träning på lunchen för vi hade en tid hos veterinären, dags för vaccination. Det är inte något som dom uppskattar trots att vetr mutar med frolic. Ingen reagerade det minsta på sprutan men dom visade tydligt att dom vill åka hem.

Det ska bli bättre väder till helgen då jag hoppas på sökträning, rapport kommer.

 
2006 02 08
Nu har vi fått ganska mycket snö men eftersom jag var ledig på eftermiddagen så ville jag inte missa möjligheten att träna lite i skogen. Det blev ett uppletande igen och nu var lilla fröken på hugget , hon ville inte sluta trots att det var så mycket snö så föremålen försvann i snön. Uzak plockar föremålen väldigt snabbt så det blir ofta ett kort uppletande för honom. Båda var helt vilda efter uppletandet, jag brukar kampa lite som belöning och det tycker dom är kanonkul. Det är tur att vi är i skogen annars skulle nog folk undra vad man håller på med, för dom låter ganska mycket när vi busar.

 
2006 02 07
Ikväll blev det en timmes snöskottning, min käre man fastnade på Köpenhamns flygplats och skulle inte komma hem förrän efter midnatt och då kändes det inte så bra att han skulle börja med att skotta snö mitt i natten. Det är ganska skönt att jobba lite med kroppen ibland.
Lite träning hann vi med iallafall. Började inne med fjärret, det har Uzak lite problem med för han blir väldigt låg och seg medan Zmilla far som ett popcorn upp och ner. Tänkte inte göra något mer men fick ett infall och gick ut för att prova vittringsapporteringen. Där är det tvärtom, Uzak har inga problem medan Zmilla gärna tar med alla apporterna tillbaka, men idag överraskade hon mig. Hon kom tillbaka med endast en apport och det var rätt pinne. Vi provade två gånger och hon gjorde rätt båda gångerna. Vågar man hoppas på att poletten har ramlat ner?

 
2006 02 06
Jag blir så jätteglad när jag ser att så många tittar in på min hemsida. Det är många som har skrivit i gästboken men det är väldigt många som inte skriver och det tycker jag är synd. Skriv en rad i gästboken det skulle jag uppskatta.

Idag har arbetet inkräktat på fritiden så det blev ingen träning, hundarna blir lite besvikna när det bara blir en promenad. Nu snöar det ordentligt så risken är väl att det blir svårare att träna i skogen igen. Vi får väl göra det bästa av promenaderna istället och träna inomhus på t.ex. fjärrdirigeringen och vittringsprovet.

 
2006 02 05
Idag var det -18 grader och det innebär en långpromenad istället för träning men det var en härlig dag med strålande sol och nysnö. Det är så fantastiskt vackert i skogen även om det är kallt om kinderna.

 
2006 02 04
Sökträningen inställd. När det är -15 grader är det inte så bra att träna, skönt att det snart är vår. Det var ingen höjdare att lyssna på väderleksrapporten heller för dom sa att det skulle bli ännu kallare i morgon. Vi gick en lång och skön promenad i sol och orörd snö istället. Kameran tog vi med oss så jag hoppas att jag snart kan lägga in några bra bilder.

 
2006 02 03
Ingen träning, -9 grader, det snöar och blåser som sjutton då vill man helst skynda sig in i värmen igen. I morgon blir det sökträning då hoppas jag att det är varmare.

 
2006 02 02

Idag trodde jag att vi skulle kunna träna lite lydnad på lunchen men det var bara att glömma, vi har glashalt på allt vad släta ytor heter så det blev ett uppletande igen. Zmilla var inte lika tänd idag men det var Uzak. Han bara älskar detta moment, det är full fart från början till slut. Zmilla tyckte att det räckte med två föremål så därför fick Uzak avsluta hennes uppletande och det gjorde han med samma intensitet som första vändan. Han är en klippa.


 
2006 02 01
Först av allt, tack Yngve för all hjälp. Utan dig hade det inte blivit någon hemsida. .

Det har varit kanonkul att jobba med hemsidan, ofta på bekostnad av sömnen för jag glömde lätt att klockan var långt över midnatt innan jag lämnade datorn.
Idag har vi tränat uppletande, det är verkligen Uzaks favoritsysselsättning. Han jobbade kanonbra vilket också inspirerar lilla fröken. Tyvärr hade vi bara lunchen på oss så det blev en kort men bra träning. Zmilla har haft lite långsamma ingångar men idag gick det undan, hoppas att det håller i sig.